Ook jij kan beginnen met beleggen


Beleggen voor beginners is vaak een stap om over na te denken. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Om die reden schrikt beleggen de meeste starters af en dat is spijtig, want beleggen in aandelen is niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. In de loop van dit artikel verklaren we wat je als beginner moet begrijpen en helpen we je alvast op weg om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We starten met vertellen wat beleggen is, behandelen dan de redenen die beleggers hebben, bekende beleggingsvormen zoals cfd en en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat ook jij kunt starten als belegger.

Redenen om te beleggen


Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een sterke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je echt kunt starten. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Zo kunnen ze een leuke erfenis hebben gekregen en beleggen als een kans zien, maar evengoed kan het zijn dat mensen niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. Verreweg de meeste mensen willen beleggen om er winst uit te halen. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, door bijvoorbeeld te investeren in hoog dividend aandelen. Wat je persoonlijke motief ook is, bij elk motief past weer een andere vorm.

Beleggen, hoe werkt het?


Op het moment dat je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Je koopt dan voor een bepaald bedrag een stukje van het betreffende bedrijf of de bedrijfstak en vervolgens is het hopen dat stijgt. Als de koers stijgt, geldt dat ook voor jouw investering. Zakt de koers, dan zal dat ook met jouw geld gebeuren. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met groene en rode dagen op de beurs. Beleggen is uit te voeren in diverse vormen en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Ook het te lopen risico verschilt van handelswijze tot handelswijze en variant tot vorm.

Beleggingsvormen voor beginners


Als je wil beginnen met beleggen zijn er vier vormen die je kan toepassen: beleggen in dividend, beleggen in penny stocks, koerswinst en daytrading. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je vooral wil dat je dividend uitgekeerd krijgt. Aandelen met een hoog dividend kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. Deze techniek moet je jezelf eigen maken door het te trainen en erover te blijven lezen. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en daar veel voor moet inzetten. Ook de zogenaamde penny stocks zijn een hoger risico, maar kunnen je ook wat opleveren. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende enkele minuten.

Risico


Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. We laten risicovolle producten zoals cfd’s nog buiten beschouwing, omdat die zeker niet voor beginners zijn. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook de risico’s van penny stocks en daytrading goed inschatten. Bij andere vormen van beleggen is er natuurlijk het risico dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een fonds volledig verdwijnt omdat een bedrijf over de kop gaat. Zulke drastische zaken zie je vaak wel aankomen. Dan zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Desondanks is het advies wel om alleen geld te investeren dat je nu kunt missen en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Beleggen doe je zelf


Dan kan het zijn dat je twijfelt zelf te gaan investeren of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, net zoals de grootste experts en mensen die dit al jaren doen. Zodra je echt wil verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van een beleggingsbeheerder. Het meeste geld zal aan de strijkstok blijven kleven en banken laten zich goed betalen, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Ga zelf beleggen en leer van je beginnersfouten. Beleg je eerste 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de investeringen die je doet en strijk je de winst zelf op.